PRESSMEDDELSELSE – AFRO EMPOWERMENT CENTER (AEC) I KAMPEN MOD DISKRIMINATION I DANMARK
Hos AEC anerkender vi, at ikke alle mennesker af afrikanske afstamning (PAD) eller PAD allierede deler de samme synspunkter, og/eller tilgang til kampen mod racediskrimination i Danmark.
Vi bifalder og bakker op om indsatserne, fra vores kolleger i kampen, men det er AECs tilgang, at man skal uddanne offentligheden om de menneskerettighedsaftaler som Danmark er en del af og bringe diskussionen om eliminering af racediskrimination, på gulvet hos Folketinget. Vi byder alle, PAD’er og PAD-allierede velkommen, der ønsker at arbejde med elimineringen af racediskrimination i Danmark.
Afro Empowerment Center (AEC) blev oprettet I 2013, fordi stifterne blev inspireret af en sag I Malmö. Sagen omhandlede en afrikansk mand som blev overfaldet af en gruppe mellemøstlige mænd foran sin etårig søn. Selvom gerningsmændene kaldt offeret for n-ordet mens de angreb ham, nægtede politiet at registrere sagen som en hadforbrydelse. På grund af hjælp fra lokale aktivister, ændrede politiet mening og omregistrerede sagen som en hadforbrydelse. Den ene af disse aktivister, var den daværende vice-chair af European Network Against Racism Europe, som var i samarbejde med flere sorte organisationer på tværs af Europa. Dette netværk af sorte organisationer hed, European Network for People of African Descent (ENPAD).
AEC blev oprettet og tilmeldte sig til ENPAD, hvor de har indsamlet viden og repræsenteret PADs i Danmark, de sidste 7 år.
I de 7 år, har AEC også holdt fredelige demonstrationer, forhøjet den offentlig debat om PADs i Danmark og planlagt arrangementer hvor PADs selv kunne dele deres oplevelser og synspunkter. AEC var med til at få fjernet racistisk indhold hos Djurs Sommerland, producerede den første survey af PADs i dansk historie og deltaget i FN og EU møder, hvor de forklarede tilstanden af PADs I Danmark. AEC har været med til at udpege og uddanne bl.a. anti-diskriminations organisationer om hvordan deres sprogbrug, udtalelser og/eller aktiviteter ekskluderede den PAD oplevelse. AEC har forsøgt at udpege, at al diskrimination ikke er det samme, da PADs ikke kun oplever diskrimination fra etniske danskere men også fra andre grupperinger. Ovennævnte blev til, takket være passionerede frivillige, der ønskede at forbedre livet for PADs og med disse 7 års erfaring, er AEC den ældste anti black diskrimination organisation i Danmark.
AECs tilgang til kampen mod anti-black diskrimination
I 2013, begyndte AEC at diskutere begrebet “Personer af Afrikanske Afstamning” samt:
– ICERD: International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination. Racediskriminationskonventionen som Danmark underskrev i 1971 – CERD: Committee on the elimination of racial discrimination. En komite bestående af 18 medlemmer, som tilser implementering af racediskriminationskonventionen i de enkelte lande, samt udarbejder en rapport “konkluderende observation” til regeringerne.
Afro Empowerment Center Denmark https://www.aec-denmark.dk
https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-05309 https://www.facebook.com/AEC.CPH/
Pressemeddelelse 2
– CERD34: en FN-resolution, fra 2011, med en række anbefalinger til hvordan man bekæmper og forhindre racisme, rettet mod alle mennesker af afrikansk afstamning.
Dengang oplevede vi, at mange af de individer eller organisationer vi talte med enten:
– ikke kendte nok til begrebet, PADs
– ikke forstod at specifikke minoritetsgrupper oplever diskrimination på forskellige måder,
– ikke kendte til de menneskerettigheds aftaler som Danmark har underskrevet (og som derfor en del af Danske lov, nemlig ICERD),
– ikke kendte til den kritik Danmark har fået, vedrørende dens manglende implementering af de menneskerettigheds aftaler de har skrevet under.
Selvom der har været lidt bedring i de 7 år, er der stadigvæk plads til fremskridt og vidensdeling. Derfor blev det et af AEC’s mål at informere offentligheden om ICERD, CERD, CERD34, ECRTI, samt relevante begreber når man vil diskutere anti-black diskrimination.
I de 7 år har AEC også set for lidt fremgang, i forhold til PADs rettigheder og levevilkår I Danmark, på trods af kritik fra FN og EU. PADs har svært ved at se sig selv i diskriminations undersøgelser, samt anti-diskriminations programmer og tiltag. Emner der er specifikke til det danske PAD samfund, såsom diskrimination mod folk af mørk hudfarve på arbejdsmarkedet, i skoler og i bylivet, er manglende fra den daglig diskussion, i medier og i Folketinget.
AEC mener, at hvis Danmark overholdt deres løfter til FN og EU om at kæmpe mod racediskrimination, så vil PADs blive bedre stillet end de er i dag. Derfor, da Danmark gjorde det muligt for borgere at komme med forslag til lovgivning og/eller samfundsændringer, så AEC en mulighed og en ny vej, til at bede Danmark om at forholde sig til PAD rettigheder og vilkår.
AECs Borgerforslag
Der er på nuværende tidspunkt ingen statistikker over antallet af mennesker, som identificerer sig som person af afrikansk herkomst. Denne gruppe inkluderer bl.a. multietniske personer hvoraf den ene forældre er dansk og den anden af afrikansk eller afro amerikansk afstamning, personer med afrikansk afstamning, der er kommet til Danmark via adoption samt tilflyttere og flygtninge med afrikansk eller afro-amerikansk afstamning. Oftest er det denne gruppe, der oplever mest racisme.
Set i lyset af de seneste års hændelser, samt debatter, i Danmark tegnes der et billede, hvor mennesker af afrikansk afstamning bliver omtalt og talt til på en nedladende og diskriminerende facon, som ofte bærer præg af racisme eller manglende forståelse og indsigt.
Borgerforslaget “Ratificér CERD34 – Bekæmp racisme nu”1 adresserer netop dette problem i det danske samfund.
1 https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-05309
Pressemeddelelse 3
Eksempler
Den seneste rapport fra Institut for menneskerettigheder Danmark oplyser, at der i “2018 var registreret 449 sager om hadforbrydelse. Af disse var 260 registreret som race motiverede hadforbrydelser.2
Offerundersøgelserne 2005-2018 fra Justitsministeriet viser, at 8% af de adspurgte voldsofre mente, at volden var race motiveret. Det omregner ministeriet til mellem 4.000 og 5.400 personer i alderen mellem 16 og 74, som årligt oplever race motiveret vold. Dette giver en klar indikation af, at problemet med racisme er langt større i Danmark end politikerne vil indrømme og viser, hvor vigtigt det er, at Danmark ratificerer og tiltræder CERD34.3
Forskning fra september 2019, af ph.d. Mette Dahl fra Institut for statskundskab på Københavns Universitet, viste at ”diskrimination mod minoriteter er vedholdende og udbredt” og at ”minoriteter har få værktøjer tilgængelig til at minimere” den udbredt diskrimination. Når rapporten bliver omtalt i medierne og af politikker, udpeger den ene del af undersøgelsens chokerende resultater, at minoritetskvinder med tørklæde skal sende 60% flere ansøgninger end etniske danske kvinder for at blive indkaldt til samtale. Men rapporten fandt også at minoritetskvinder uden tørklæde skal sende 18% flere ansøgninger. Selvom rapporten gør det klart at diskrimination på arbejdsmarkedet er eksisterende, mener AEC ikke at rapporten oplyser hvorvidt PAD kvinder oplever diskrimination på arbejdsmarkedet, da PAD kvinder hører til begge test grupper og kan opleve diskrimination fra andre minoritetsgrupper.4
Det er velkendt at personer med mørk hudfarve som bor længere væk fra ækvator, typisk lider af lavt D-vitamin. Vitamin D mangel kan føre til mange sundhedsproblemer i bl.a. graviditeten og med immunforsvaret. Andre lande såsom USA og Storbritannien har indført tiltag, for at bekæmpe denne problemstilling.5 I Danmark, er der ingen undersøgelser eller forskning foretaget, om Vitamin-D mangel blandt PADs. Den eneste forskning der er blevet lavet på minoritetskvinder, var hos DTU, hvor det blev undersøgt hvorvidt man kunne bekæmpe vitamin D mangel, ved at berige bestemte madvarer med vitaminet. Undersøgelsen valgte kun, at bruge kvinder fra Pakistan. Dette er på trods af, at mange personer af afrikanske herkomst har oplyst (til AEC), at der går lang tid med klager om træthed og uforklarlige smerter i kroppen, før en læge drøfter deres Vitamin-D indtag med dem.6
Ved at ratificere CERD34 ind i dansk lovgivning, samt foretage de nødvendige handlinger foreslået i CERD34, viser den danske regering at Danmark anerkender denne gruppe som ligeværdige medmennesker.
2
4
https://menneskeret.dk/sites/menneskeret.dk/files/media/dokumenter/malte_dahl_forskning.pdf
5
See Nice Guidelines used in UK – https://www.nice.org.uk/guidance/ph56
6
https://www.food.dtu.dk/nyheder/Nyhed?id=%7B5C19EEC6-FBFB-4DFF-BAA4-6F53D1F3C9BE%7D
Pressemeddelelse 4
Der er ikke noget ønske om at ændre Danmark og danske værdier. Blot et ønske fra vores side om at være anerkendt, inkluderet og repræsenteret i Danmarks statistikker, undersøgelser, forskning, mv.
Hvis du vil drøfte ovennævnte med AEC, er du velkommen til at kontakte os via e-mail: kontakt.aec.dk@gmail.com